Over Mount Murals
Onderzoeksproject
Ruth keek naar de fijne sociale mechanismen die werken tussen de leden van een muziekgroep of orkest als ze samen musiceren. Ze stemmen zich automatisch af op elkaars acties en doen nieuwe zintuiglijke ervaringen op. Gesteund door een VLAIO innovatiemandaat onderzoekt ze methoden om dergelijk ‘samenspelen’ ook voor beeldende kunsten bereikbaar te maken. Daar waar doorgaans de nadruk ligt op kunst als product, zet Mount Murals bijkomend in op het creatieve proces, in groep, in en voor een specifieke plaats.
Centraal staat het samen doen als een vorm van gesprek en het zelf ervaren van een creatief maakproces. Mount Murals stimuleert daarmee embodied artistic experiences. Dit zijn dagdagelijkse handelingen en ervaringen die mensen meestal niet bewust erkennen als ze samenwerken, maar die wezenlijk zijn voor gevoelens van betrokkenheid. Mount Murals wakkert hiermee het ‘thuis gevoel’ van deelnemers aan, of met andere woorden hun sense of belonging.
Hiermee combineert het project recente inzichten uit relationele neurowetenschappen over creatief samenwerken met onderzoek naar de constructie van de publieke ruimte, ervaringen met participatie in de samenlevingsopbouw en ruimtelijke planning, en kennis over artistieke methoden.
Link met Philadelphia
Mount Murals is geïnspireerd door het ‘Porch Light’ programma van Mural Arts Philadelphia. Mural Arts, in de Amerikaanse grootstad Philadelphia, is het grootste publieke kunst programma van de Verenigde Staten. Zij geloven rotsvast dat kunst verandering voortbrengt.

voltooide projecten
Samenwerking
Mount Murals is mede tot stand gekomen als samenwerking met de Planningsdienst van de gemeente Heist-op-den-Berg. De onderzoeksgroepen Planning & Ontwikkeling (prof. Pieter Van den Broeck), Centrum voor sociologisch onderzoek (prof. Karin Hannes) en Research & Design (prof. Ann Heylighen) van de KU Leuven promoten het project. Industriële promotor van het project is de Amsterdamse onderneming ‘Urban Paradoxes’ van dr. Sandra Trienekens. De kunstenaars Kristof Van Gestel, Hilde Overbergh, Els Dietvorst en Katrien Oosterlinck zetten hun beste beentje bij voor het project. Zij hebben allemaal, op hun eigen wijze, een speciale affiniteit met het maken van participatieve kunst.

Over Ruth Segers
Ruth woonde al op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland. Vandaag heeft ze met haar twee kinderen en kat Louis een vaste stek in Heist-op-den-Berg. Het eerste deel van de naam Mount Murals verwijst trouwens naar het laatste deel in de naam van die gemeente.
Ruth is politieke wetenschapper en werkt sinds 2007 in de onderzoeksgroep Planning en Ontwikkeling van het departement Architectuur aan de KU Leuven. In haar doctoraatsonderzoek, ‘The Interacting Subject in Urban Public Space, in Need of Places for Interpersonal Cooperation’ (2018), bestudeerde Ruth de relaties tussen publieke ruimte en interpersoonlijke interactie. Ze keek in het bijzonder naar de wijze waarop ruimtelijke configuraties de interpersoonlijke interactie in positieve zin kunnen beïnvloeden.